Allt du behöver veta om halsbränna – sjuksköterskan berättar
Reflux, som många märker av i form av halsbränna, är ett ökande hälsoproblem och minst 2 av 10 personer är drabbade, men mörkertalet är stort. Symptomen är flera – även anledningarna till varför du drabbas. Här berättar specialistsjuksköterskan Charlotte Pålsson allt du behöver veta och varför neuromuskulär träning är en effektiv behandlingsmetod.
Reflux kan drabba alla oavsett ålder, både män och kvinnor. Är du drabbad beror det på att du har en försvagad muskulatur i diafragman. Det gör att magmunnen inte klarar av att hålla tätt och magsyra kan läcka upp från magsäcken till matstrupen. Vanliga symptom på reflux är halsbränna, en brännande känsla i bröstet, obehaglig smak i munhålan eller sura uppstötningar.
– Magsyran i magen hjälper till att smälta maten vi äter och försvarar oss från bakterier och parasiter för att hålla oss friska. Men det blir ett problem när magsyran hamnar i matstrupen där slemhinnan inte är anpassad för den. Matstrupen avskyr frätande magsyra, berättar Charlotte Pålsson, specialistsjuksköterska.
Om du är drabbad har du inte gjort något fel, poängterar Charlotte, och förklarar att det kan vara medfött eller ärftligt. Det kan också ha kommit efter en sjukdom, olycka, operation eller graviditet.
– Du kan få besvär av reflux när du lägger dig ner eftersom det förändrar kroppens läge och gör att magsäcken hamnar i samma höjd som matstrupen. Du kan även märka det när du böjer dig framåt eftersom det ger ett buktryck där magsäcken glider upp, helt eller delvis. Det är även många som styrketränar eller löptränar som märker av symptom på reflux.
En miljon söker vård
Läkemedelsstatistik från 2018 visar att det gjorts 4,2 miljoner receptuttag på syradämpande eller hämmande läkemedel. Eftersom ett recept innebär fyra uttag avslöjar det att strax över en miljon som lider av reflux i dag har besökt läkare för problemet.
– I Europa beräknas siffran uppgå till drygt 20 procent av befolkningen, men många lider i tysthet. Mörkertalet är stort eftersom många väljer att testa huskurer eller köpa receptfria läkemedel för att lindra sina symptom, berättar Charlotte Pålsson.
Reflux går att träna bort
Det positiva med en försvagad muskulatur är att den går att träna upp.
– Det har man sett genom vetenskapliga studier och deras resultat. Det är dock ingen ”quick fix”. När du investerar i träning tar det tid att få resultat. Men det är fullt möjligt att träna upp muskulaturen genom 90 sekunders neuromuskulär träning om dagen, förklarar Charlotte Pålsson.
”Alla blir bättre av 90 sekunders träning om dagen”
Med det neuromuskulära träningsredskapet IQoro kan du stärka upp den försvagade muskulaturen som ligger bakom reflux. Det är en svensk patenterad innovation som är utvecklad för att nå invärtes muskulatur – från ansikte till munhåla, övre luftvägar, matstrupe och ner till diafragman och magsäcken.
Du behöver bara 90 sekunders träning varje dag för att successivt stärka muskulaturen – och det är enkelt.
– Du placerar IQoro innanför läpparna, framför tänderna. Sedan pressar du ihop läpparna mot skaftet samtidigt som du fattar handtaget och töjer statiskt rakt ut. Via denna motståndsträning uppnås en effektiv kraftutväxling, samt aktivering av berörda nervbanor och muskler, säger Mary Hägg, forskare och innovatören bakom IQoro, och avslutar:
– Forskning visar att alla med reflux blivit bättre, oavsett vikt (BMI), efter 90 sekunders neuromuskulär träning om dagen under sex till åtta månader.
- Lätt att använda
- 90 sekunders träning/dag
- Vetenskapligt bevisad effekt
Behandlar:
- Diafragmabråck:
– Halsbränna, sura uppstötningar
– Slem- och rethosta
– Kramp eller klumpkänsla i svalget
– Reflux (sura uppstötningar) - Snarkning, sömnapné
- Ät- och sväljsvårigheter (Dysfagi)
- IQoro är en svensk uppfinning, patenterad och CE-märkt medicinteknisk produkt.
- Tillverkas i Sverige
- Säljs till privatpersoner och vårdgivare
Beställ eller läs mer om symptom, orsak och behandling på kunskapsnavet www.iqoro.com
Mary Hägg medicine doktor, leg. tandläkare, specialiserad inom orofacial medicin – forskaren och innovatören bakom IQoro.